מנהל עזבון:
ככלל, אין חובה למנות מנהל עיזבון לעיזבונו של מנוח. עם זאת, במקרים שונים ובהם למשל כשהמנוח מותיר כספים רבים או נכסים הדורשים טיפול או ניהול רצוף, עשוי להתעורר צורך למנות מנהל עיזבון.
יורשים של עיזבון יכולים לנהל את העיזבון בעצמם או לחלופין למנות בא כוח מטעמם שינהל את העיזבון. אם היורשים אינם מסוגלים או מעוניינים לנהל את הנכסים או לטפל בהם בעצמם, והטיפול מתחייב לשם שמירה על זכויות היורשים או על טיב הנכסים, או כאשר היורשים או הצדדים לעיזבון חלוקים ביניהם או כאשר חלק מהיורשים נעדרים, מתעורר הצורך במינוי מנהל עיזבון על ידי בית המשפט.
גם צד ג', שהוא בעל עניין בעיזבון, רשאי לפנות לבית המשפט ולבקש למנות מנהל עיזבון: כך לדוגמה, צד ג' שהוא נושה של המוריש או של אחד היורשים, וחושש כי היורשים ירוקנו את העיזבון או יבצעו פעולות שיקשו עליו לגבות את כספו.
חוק הירושה מסמיך את בית המשפט למנות מנהל עיזבון מיוזמתו, כלומר ללא הגשת בקשה של מי מהצדדים, אם סבר בית המשפט כי יש צורך לנקוט בפעולות על מנת לשמור על הנכסים בעיזבון או על זכויות בעיזבון. תפקידו של מנהל העיזבון הוא לאסוף ולרכז את נכסי הנפטר לכדי עיזבון כולל, לנהלם ולטפל בהם תוך שמירה על האינטרסים של היורשים, ולבסוף לבצע את חלוקת העיזבון בין היורשים.
כיצד ממנים מנהל עזבון?
אחר מותו של אדם, יכולים בני משפחתו, מקורביו או כל המעוניין בדבר, לבקש מבית המשפט למנות מנהל עיזבון שיטפל בעיזבון המנוח. אם ישנה הסכמה של כל היורשים או הצדדים לעיזבון בדבר רצונם למנות מנהל עיזבון לעיזבון המנוח אזי עליהם להגיש בקשה לרשם הירושות ולא לבית המשפט. בית המשפט או רשם הירושות רשאים למנות אדם, תאגיד או את האפוטרופוס הכללי לשמש כמנהל עיזבון. על מנהל העיזבון המיועד להסכים להתמנות לתפקיד. לא ניתן לחייבו להתמנות לתפקיד.
תפקידו של מנהל העיזבון הוא לאתר ולרכז את כל נכסי המנוח, לרבות חובות וזכויות שצבר, לדאוג לניהול העיזבון עד לחלוקתו, , לסלק כל חוב שיש לעיזבון, ולבסוף לחלק את מה שנותר בין הצדדים על פי מה שנקבע בצו הירושה או בצוואה.
אפוטרופוס ומינוי אפוטרופוס:
אפוטרופוס הוא אדם או גוף אשר תפקידו לדאוג לענייניו של החסוי, כלומר לדאוג למי שאינו מסוגל לקבל החלטות עבור עצמו ולדאוג לזכויותיו. מינוי אפוטרופוס נעשה אך ורק על ידי בית המשפט וזאת לאור המצב הרגיש בו נשללת כשרותו המשפטית של אדם והחלפת שיקול דעתו בשיקול הדעת של אדם אחר.
האפוטרופוס מחויב לפעול לטובתו של החסוי, ללא משוא פנים וניגוד אינטרסים וסמכויותיו הן כפי שהגדיר אותן בית המשפט בצו האפוטרופסות ואין הוא רשאי לסטות מהן. ככלל, בית המשפט מעדיף למנות בן משפחה כאפוטרופוס, אך לעיתים נדרש הוא למינוי אפוטרופוס חיצוני כאשר לא נמצא בן משפחה מתאים לתפקיד.
נדגיש כי ככל שהחסוי מסוגל להביע דעה בעניין זהותו של האפוטרופוס, בית המשפט יתחשב בכך בעת קבלת החלטה. אפוטרופוס כפוף לפיקוח האפוטרופוס הכללי וחייב בדיווחים מעת לעת.
המקרים בהם ניתן לבקש מינוי אפוטרופוס הם:
- קטין (מתחת לגיל 18) – קטין ששני הוריו מתו או אחד מהם (בנסיבות מסוימות) או שהוריו בחיים אך לא מעוניינים או אינם מסוגלים למלא את חובתם ולדאוג לצרכיו של הקטין.
- אדם שהוכרז פסול דין – כאשר אדם מוכרז ע"י בית המשפט כי אינו כשיר מבחינה קוגניטיבית או נפשית לדאוג לעניינו, נדרש מינוי אפוטרופוס.
- אדם שאינו מסוגל לדאוג לענייניו – כאשר אדם אינו מסוגל לדאוג לענייניו הבריאותיים או הרוכשים וכן אינו מסוגל לנהל את עניינו מול בתי המשפט.
- אדם שזהותו לא ידועה.
- עובר או תינוק שטרם נולד.
משרדנו מתמחה בהגשת בקשות למינוי מנהל עזבון ומינוי אפוטרופוס ואף משמש כמנהל עזבון בתיקים רבים. אם הנכם זקוקים לייעוץ ומידע מקיף בנושא צרו עמנו קשר.